×
Hem Om Upgig Hitta uppdrag Hitta personal Frågor & Svar Kontakta oss

Användarguide till Upgigs app

För att din upplevelse med Upgig ska bli så bra som möjligt är denna användarguide skriven till dig. Vårt mål är att göra det enkelt för dig att jobba extra på dina villkor direkt i mobilen. Upgig matchar relevanta gig som passar din profil, därefter ansöker du snabbt och smidigt med ett klick i appen. Vi ser fram emot att se dig som en aktiv giggare i Upgig-appen!


Hur fungerar Upgig?

Kom igång

Här får du notiser om aktuella gig, pooler och nyheter. Säkerställ att du har notiser och platstjänster aktiverat.

Här visas de gig som matchar din profil och dina matchningskriterier. Ansök! Du kan när som helst ångra din ansökan.

Här visas alla dina kontrakt. När du blivit utvald till ett gig godkänner du kontraktet direkt i appen och förbereder dig för gigget.

Här visas de pooler som matchar din profil och dina matchningskriterier. I företagens pooler publiceras gig-uppdrag.

Via chatt-funktionen kommunicerar du enkelt med oss på Upgig eller med din uppdragsgivare inför gig.

Här ändrar du dina matchningskriterier, hanterar tidrapporter, frågar om hjälp, loggar ut och in i appen och finslipar din profil.

Dina kriterier avgör vilka gig och pooler du får upp i plattformen. Ju fler valda kategorier och tider, och ju större sökområde, desto fler gig kan du ansöka till.


Tillgänglighet: Välj de tider som du brukar kunna jobba

Kategorier: Välj de kategorier som du vill jobba inom

Sökområde: Fyll i din bostadsort och anpassa räckvidden


Vi rekommenderar att du anstränger dig för att skapa ett trevligt och personligt intryck.


Tips att tänka på när du väljer ditt profilfoto:

Profilfoto

Beskriv dig själv med några meningar. Varje person har något speciellt, lyft fram det som gör dig unik.


Tips att tänka på när du skriver din textpitch:

1.  Fundera på vad du vill skriva om dig själv – en kort, konkret och välskriven textpitch ökar dina chanser till att fånga uppdragsgivares uppmärksamhet. 


2.  Försök skapa intresse med följande i åtanke:

           •  Vem du är & vad du gör 

           •  Tidigare erfarenheter

           •  Ditt engagemang & ambitioner

           •  Dina styrkor & kompetenser

           •  Intressen


Textpitch

Ett fantastiskt verktyg för att boosta din profil. Din videopitch skapar du enklast genom att använda mobiltelefonens kamera.


Tips att tänka på när du ska spela in din video:

1.  Förbered dig - videopitchen är viktigast för att förmedla ett personligt intryck

Videopitch

Skapa din profil

Här ger vi dig några tips för att lyckas. Din profil är synlig för uppdragsgivarna i Upgigs plattform.

•  Ett leende sprider sig och ger ett trevligt första intryck

Kom ihåg: En bild säger mer än 1000 ord

•  Försök hitta en miljö med bra ljus för fotot

•  Se till att ditt ansikte är synligt i mitten av bildområdet

•  Använd inte gruppfoto, var den enda personen i bilden

• Fundera på vad du vill berätta om dig själv

• Ett leende med blicken mot kameran och en positiv attityd ger ett bra intryck

• Tänk på att försöka skapa intresse i din videopitch

• Visa vem du är genom att låta din personlighet och engagemang lysa igenom

2.  Ha tålamod - du kan spela in hur många gånger som helst tills du är nöjd

3.  Välj en bra miljö - Bra ljus och utan störande bakgrundsljud gör att du syns och hörs bra. Tips är att stå framfor en vägg.


Värt att veta: Enligt forskaren Dr. James McQuivey på Forrester Research säger en video på 1 min mer än 1,8 miljoner ord.


Ansök till gig & pooler

Gig publiceras kontinuerligt av företagen. Varje gång ett gig matchar med dina kriterier får du en notis. Där framgår viktig information om gigget, bland annat en övergripande arbetsbeskrivning, arbetsplats/adress, uppdragsgivare, lön och arbetstid. Läs noga igenom beskrivningen och ansök. Du kan när som helst ångra din ansökan.


Om du får upp gig som inte är av intresse kan du välja att avvisa gigget. Skulle du ångra dig kan du välja att öppna gigget igen under ”ej intressant” och ansöka. Detta gäller även för pooler.


Ansök till gig

Ansök till pooler

Företag kan välja att bygga egna kandidatpooler där du som kandidat kvalificerar in dig. I dessa pooler publicerar företaget gig som endast är synliga för kandidaterna i poolen. Varje gång en pool matchar med dina kriterier får du en notis.


Ansök om att få vara medlem i poolen. Läs noga igenom poolens beskrivning och se till att du uppfyller de eventuella kvalifikationskraven. Se till att ha en fullständig profil för att lyckas.


Be fast! Tänk på att det ofta är hög efterfrågan på gig och att de snabbt tas av andra giggare, så det är bra att vara aktiv och ansöka med snabb respons.

När du blir anlitad till ett gig får du en notis om att ett kontrakt skickats till dig i appen. Läs noga igenom det digitala anställningsavtalet. Ett godkänt kontrakt innefattar vissa skyldigheter (se avvikelse från kontrakt). Om du väljer att godkänna kontraktet är du skyldig att vara på plats på utsatt tid och arbeta enligt instruktionerna i kontraktet till din bästa förmåga. Vänligen godkänn bara uppdrag som du är säker på att du kan åta dig och slutföra med ett bra resultat. Vid eventuella frågor kan du börja chatta direkt med uppdragsgivaren i kontraktet.


Om du inte blir anlitad får du en notis om du inte blivit utvald till gigget denna gång.


Vad händer om jag blir anlitad?

Tidrapportering

Informera uppdragsgivaren om att du är på plats och redo att börja jobba. Stäm av kring vad som specifikt ska göras, se till att du förstår allting ordentligt. För att genomföra jobbet till deras fulla belåtenhet rekommenderar vi att alltid fråga vad som förväntas av dig.


Om uppdragsgivaren inte är på plats, följ instruktionerna i arbetsbeskrivningen och kontakta uppdragsgivaren via chatt-funktionen i appen eller via telefon och sms. 


Börja jobba

Tidrapportera

Efter ett avslutat gig måste du tidsrapportera inom 48 timmar för att bekräfta ditt utförda uppdrag och få löneutbetalning. Detta gör du genom att klicka på ”tidrapport” i kontraktet. Ange datum, start och sluttid. Detta måste göras för att uppdragsgivaren ska kunna godkänna ditt jobb och ge dig ett omdöme för ditt utförda arbete. Läs mer om hur omdöme fungerar här.

Godkännande

När din tidrapport har blivit godkänd får du en notis direkt i appen. Om din tidrapport blivit avvisad får du också en notis och ett chattmeddelande med kommentar kring varför och vad du behöver göra.


Notering: Vid oklarheter eller frågor kring den avvisade tidrapporteringen svarar du direkt i chatten till aktuell uppdragsgivare. Skulle meningsskiljaktigheter uppstå kring en avvisad tidrapport vänligen kontakta Upgig support via chatten.

Löneutbetalning

På Upgig blir du anställd via klienten eller via samarbetspartners som hanterar din anställning. (Upgig är aldrig din arbetsgivare)


Det innebär att löneutbetalningarna görs direkt av dem, baserat på underlag från dina tidrapporter i appen.


Innan du börjar gigga kommer ett anställningsavtal tecknas för din anställning.Löneutbetalning

Omdöme & betyg

Betygsättning

Vi har två typer av betyg som är synliga: 


1. Övergripande betyg  

Detta betyg baseras på ditt genomsnittliga betyg från dina 10 senaste gig. Detta betyg räknar med alla dina betyg i alla kategorier som du arbetat inom.

2. Betyg relaterat till gig-kategori

Detta betyg baseras på ditt genomsnittliga betyg från dina 10 senaste gig inom respektive kategori.


Det är endast ditt genomsnittliga omdöme som är synligt för uppdragsgivarna i Upgigs plattform. 


Uppdragsgivarna kan även se hur många uppdrag som du har utfört inom en specifik gig-kategori.  


Kom ihåg: Om ditt betyg går ner för att du har haft en dålig dag kan du alltid förbättra ditt betyg genom att prestera bra på framtida gig - detta eftersom betyget är ett genomsnittsbetyg.  


Mer information kring betygsystemet finner du här. 

Hur beräknas ditt betyg?

När du har slutfört ett gig och tidrapporterat, lämnar uppdragsgivaren återkoppling till dig genom ett kort skriftligt omdöme och ett betyg baserat på din prestation för det aktuella uppdraget i appen.


Vi uppmanar uppdragsgivaren att använda sig av följande skala när de utvärderar din arbetsinsats:  
Bra omdömen genererar högre relevans och fler gig-matchningar enligt dina kriterier. Tre stjärnor eller färre vid flertalet tillfällen kan resultera i färre matchningar. 


Vi värdesätter även din upplevelse därför ber vi dig utvärdera ett avslutat gig enligt samma betygsskala. Tänk på att vara konkret och konstruktiv i din feedback om något kan bli bättre. Omdömet är till för att uppdragsgivaren ska veta om arbetsplatsen upplevts bra och hur de kan bli ännu bättre.

Jättebra jobbat  

Bra jobb

Tillfredsställande

Ej tillfredsställande

Ej acceptabel

Policy & riktlinjer

Först och främst bör du tänka på att du är ditt eget varumärke! Engagemang och intresse är avgörande för att föregå med gott omdöme i alla situationer. Utöver dig själv representerar du Upgig där din prestation och ditt uppförande är ytterst viktig för Upgigs och uppdragsgivarens varumärke.


För att säkerställa att vi alla föregår med gott omdöme har vi en varningspolicy som följer en ”2 av 10”-regel. Det betyder att om du får 2st gula kort inom loppet av de 10 senaste uppdragen resulterar det i ett rött kort. Rött kort innebär att du omedelbart blir avstängd från Upgigs app och alla dina bokade framtida uppdrag annulleras.


Om du fått ett gult kort men genomför 10 godkända uppdrag efter det försvinner det gula kortet.

Om du har blivit tilldelad ett gult kort eller blivit avstängd (rött kort) som strider mot din uppfattning har du möjlighet att överklaga beslutet inom 7 dagar.


Varningar får man för följande orsaker:

No show (inte infunnit sig) = Direkt avstängning


Brott mot Upgigs användarvillkor/uppförandekod = Direkt avstängning


Brott mot uppdragsgivarens användarvillkor/uppförandekod = Direkt avstängning


Ej rapporterad incident = 1st gult kort


Ej professionellt beteende = 1st gult kort


Sen avbokning = 1st gult kort


Sen ankomst = 1st gult kort


Avvikelse från uppdrag innan uppdraget är slutfört = 1st gult kort


Brustit i att följa tydliga direktiv (Vissa uppdrag har tydliga krav på att man bär uniform/arbetsklädsel, att man lämnar tillbaka utrustning efter arbetspasset etc.) = 1st gult kort

Varningspolicy

För att säkerställa en hög leveranssäkerhet och kommunikation följer vi en strikt policy kring avbokningar av uppdrag. Avbokning av arbetspass måste ske senast 24 timmar före uppdragets starttid. Vid senare avbokning tilldelas en varning (gult kort). Läs mer om gula kort i varningspolicyn.


Sen avbokning av legitima skäl

Vi förstår att det kan hända saker av legitima skäl, såsom sjukdom etc. som gör att du inte kan fullfölja ett påbörjat gig, eller att du tvingas avboka ett godkänt uppdrag. Om det skulle hända, vänligen var ansvarsfull och kontakta uppdragsgivaren via telefon (samtal, lämna meddelande) och sms (om ej svar på telefon) samt via chatten i appen för att säkerställa att informationen når fram snarast möjligt. Vid sjukdom kan du bli ombedd att lämna in ett intyg för att styrka din sjukanmälan eller akutfall.


Viktigt att veta: Din frånvaro kommer automatiskt att trigga 1st gult kort enligt kategorin ”sen avbokning” och du måste agera genom att skicka in din anmälan om giltig frånvaro via formuläret ”Överklaga beslut” för att häva ditt gula kort. Görs med fördel inom de närmaste 48 timmarna.

Avbokningspolicy

Som giggare på Upgig har du eget ansvar som innebär engagemang och tydliga åtaganden. När du har godkänt ett uppdrag har du arbetsplikt och är således bunden till att utföra jobbet.


Som giggare har du rättigheten till att tacka nej till uppdragserbjudanden, men du är också skyldig till att arbeta de pass som du har tackat ja till. 


Vid godkännande av ett uppdrag i appen har du åtagit dig att arbeta enligt den överenskommelsen. Arbetspass kan därmed inte avbokas hur som helst (ogiltig avbokning/frånvaro). Det innebär att du har begått ett avtalsbrott. Föreligger det särskilda skäl (t.ex. sjukdom) tar vi naturligtvis hänsyn till detta (giltig frånvaro).


För att säkerställa att våra giggare håller sina åtaganden gentemot sina accepterade uppdrag, registreras all närvaro/frånvaro och avbokningar i systemet. Att avvika från ett pågående gig, avboka eller frånvara utan giltigt skäl klassificeras som avtalsbrott. Varningar i form av gula kort utdelas i enlighet med vår varningspolicy. Den informationen ligger sedan till grund för hur nya uppdrag matchas.


Notering: Om uppdragsgivaren gör ändringar i start och sluttid efter det att du har godkänt ett uppdrag har du rätt till att tacka nej/avboka. Vänligen informera oss genast genom att kontakta Upgig Support via chatten.

Avtalsbrott

Det här är Upgig

Upgig matchar giggare med företag i behov av flexibel arbetskraft . Vår tjänst innehåller en kombination av en kraftfull gigplattform och ett nätverk fullt av studenter och unga talanger som är tillgängliga för flexibla gig. 

Kontakta oss

Bli en giggare

Njut av flexibilitetens frihet. Gigga extra enligt ditt eget schema.